Nach oben

Koelmiddelen

Een compleet assortiment aan synthetische en natuurlijke koudemiddelen met de bijbehorende kennis en service

In welk segment u ook actief bent, met synthetische of natuurlijke koudemiddelen, in kleine of grote volumes, wij staan voor uw klaar. Ons assortiment voorziet in diverse cilindermaten en volumes. Afgestemd waar u in de dagelijkse praktijk, of speciaal voor een bijzonder project, behoefte aan heeft. Specifiek gerelateerd aan de koudemiddelen kunnen we ook verschillende aanverwante services leveren. Ten aanzien van de door u gewenste wijze van bestellen of (af)levering, maar ook bijvoorbeeld voor de inname van koudemiddelen of voor een tijdelijke opslag.

HFOs & HFO mengsels HFKs

Een toenemende focus op de impact van synthetische koudemiddelen op het milieu (wanneer deze koudemiddelen vrij komen in de atmosfeer) heeft geleid tot scherpere, Europese wet- en regelgeving die het gebruik van hoge GWP koudemiddelen aan banden legt. Hoe hiermee om te gaan als koeltechnisch installateur? Welke nieuwe HFO koudemiddelen zijn in welke situatie toepasbaar? Welke natuurlijke koudemiddelen kunnen een rol spelen? Hoe op een verantwoorde manier om te gaan met uit de markt terug te halen volumes aan HFKs, HCFKs en soms zelfs nog CFKs? Allemaal vragen waarbij we u graag bij staan. Waarbij we uw specifieke situatie kunnen bespreken en toe kunnen lichten op welke mogelijkheden u deze transitie kunt maken. We helpen u graag!


Natuurlijke koudemiddelen

We voeren al jaren een breed assortiment aan natuurlijke koudemiddelen. Afhankelijk van het type koudemiddel en het soort project waarvoor het door u wordt besteld, kunnen we natuurlijke koudemiddelen leveren in verschillende verpakkingen. Tot aan leveringen direct vanuit een bulkwagen aan toe. Met alle ondersteuning daarbij mogelijk die het toepassen van natuurlijke koudemiddelen vereist.

Vanuit een standaard voorraad, of op aanvraag, zijn in ieder geval de volgende natuurlijke koudemiddelen leverbaar:


We bieden een breed portfolio aan koelmiddelen, bestel- en leveringsmogelijkheden. Ook voor natuurlijke koudemiddelen. Neem contact op met uw Account Manager of via de contact gegevens rechtsboven om uw concrete wensen kenbaar te maken.


Recycling & regeneratie

Wanneer koelinstallaties worden ontmanteld of geretrofit, dienen de teruggewonnen koudemiddelen te worden ingeleverd bij een geregistreerde verwerker. Wij zijn NIWO gecertificeerd en daarmee volledig ingericht om koudemiddelen in te nemen en voor een verantwoorde verwerking zorg te dragen. Middels een verantwoorde verwerking voorkomen we als koudeketen onnodige emissies van koudemiddelen. Daarbij zullen regenereerbare volumes koudemiddelen zodanig worden verwerkt dat zij opnieuw op de markt kunnen worden gebracht. Volumes koudemiddelen die niet regenereerbaar blijken te zijn, zullen worden verwerkt tot herbruikbaar materiaal (voor andere toepassingen) of ongevaarlijk afval.

Voor de inname en verwerking van koudemiddelen voeren we een speciaal cilinderpark. Dit betreft dan zogenaamde recycling koudemiddelen cilinders. Verschillende cilinders voor verschillende koudemiddelen die terug genomen kunnen worden. Waarbij voor elk soort koudemiddel een maximum vulgewicht per type recycling koudemiddelen cilinder van toepassing is. Buiten onze standaard recycling koudemiddelen cilinders zijn er voor grote projecten verschillende aanvullende oplossingen mogelijk. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.


Begeleidingsbrief

Bij het aanbieden als installateur van door u uit een installatie teruggewonnen koudemiddelen zullen de door u aangeboden recycling koudemiddelen cilinders altijd voorzien moeten zijn van een zogenaamde begeleidingsbrief. Ongeacht of u deze recycling koudemiddelen cilinders bij ons inlevert, of door ons op laat halen.

Aan de hand van de begeleidingsbrief kunnen wij doen aan onze registratieplicht. En daarmee aan de toezichthouder aantonen dat verwerkte volumes te verantwoorden zijn. Heeft u geen begeleidingsbrieven meer, of wil u geholpen worden bij het invullen van een begeleidingsbrief, neem dan contact met ons op. We helpen u graag.


Relevante wetgeving

Dankzij de nieuwe F-gassenverordening (EC 517/2014) die sinds 1 januari 2015 van toepassing is, zal de beschikbaarheid van hoge GWP koudemiddelen snel minder worden. Onder de F-gassenverordening geldt met ingang van 1 januari 2020 namelijk een verbod op HFK koudemiddelen met een GWP hoger dan 2.500. Dat betekent dat o.a. veel voorkomende HFKs als R-404A en R-507 niet meer als virgin material toegepast mogen worden vanaf die datum.

De Europese Unie (EU) wil met deze wetgeving de impact van F-gassen op het milieu verlagen. Hoewel HFK koudemiddelen ozonvriendelijke, energie-efficiënte producten zijn, die over het algemeen niet giftig of brandbaar zijn, hebben ze wel een relatief hoge GWP. Dat wil zeggen dat ze deze koudemiddelen relatief sterke bijdragen aan het opwarmen van de aarde wanneer zij vrij komen in de atmosfeer. Dus bijvoorbeeld bij een lekkage aan een koelinstallatie. De EU reguleert het terugbrengen van het verbruik van koudemiddelen met een relatief hoge GWP door middel van het instellen van quota. Deze quota zijn gebaseerd op de GWP waarden van de koudemiddelen die in de EU zijn verhandeld in een bepaalde periode. Daarbij is de periode 2009 tm 2012 als benchmark gebruikt met als index 100. De EU streeft naar het reduceren van deze index van 100 in het jaar 2015 naar een index 21 in het jaar 2030. Stapsgewijs met een reductie in CO2 equivalenten dat elk jaar verhandeld mag worden, zoals in onderstaande tabel is te zien.

Directe impact F-gassenverordening

Concreet zal de F-gassenverordening leiden tot het vervangen van hoge GWP koudemiddelen door lage GWP koudemiddelen. Producenten als bijvoorbeeld Chemours en Honeywell hebben de afgelopen jaren nieuwe HFK en HFO koudemiddelen (en mengsels hiervan) ontwikkeld en getest in veelvoorkomende koeltechnische installaties die werken met R-404A of R-507. Diverse alternatieven zijn dan ook reeds beschikbaar. Vraag ons naar de mogelijkheden voor uw specifieke toepassingen.

Van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2029 mag binnen de EU gebruik gemaakt worden van zogenaamde geregenereerde HFKs. Het aanbod van geregenereerde HFKs is uiteraard wel afhankelijk van het volume aan HFKs dat uit de markt terug komt om verwerkt te kunnen worden. De beschikbaarheid van geregenereerde HFKs is derhalve niet gegarandeerd. Naast de veranderingen in het productaanbod, worden ook aan ons als leverancier en u als afnemer verschillende eisen gesteld die zijn vastgelegd in de F-gassenverordening

Voor ons geldt bijvoorbeeld dat wij uitsluitend fluorhoudende koudemiddelen kunnen leveren aan afnemers die aantoonbaar getraind en gecertificeerd zijn. Wij zullen nieuwe afnemers dan ook altijd vragen naar een geldig F-gassencertificaat. Registratie van F-gassencertificaten hebben wij vastgelegd binnen ons Product Stewardship programma. Verder worden er vanuit de F-gassenverordening ook aanvullende eisen gesteld aan de labelling van cilinders die koudemiddelen bevatten. Teneinde voor (eind)gebruikers beter zichtbaar te maken hoeveel CO2 equivalenten hun koelinstallaties bevatten. Zomaar een paar voorbeelden van de impact van de F-gassenverordening.

Impact op mobiele airconditioning

Naast de F-gassenverordening speelt ook de zogenaamde MAC Directive (2006/40/EC) een belangrijke rol in het veranderende speelveld van de koudemiddelen. De EU heeft met deze directive bepaald dat alle nieuwe automobielen die vanaf januari 2017 op de markt worden gebracht, voor hun airconditioning uitsluitend gebruik mogen maken van een koudemiddel met een GWP van 150 of lager.

Concreet leidt dit tot het vervangen van R-134a, een koudemiddel met een GWP van 1.430, door alternatieven. Een veel gebruikt alternatief in de airconditioning van nieuwe auto’s is R-1234yf Opteon YF dat een GWP van 4 heeft. OEMs zoals Renault, Peugeot, Volvo, Ford, Fiat, Jaguar, Chrysler en diverse Japanse en Koreaanse producenten maken al gebruik van R-1234yf Opteon YF. Voor alle in gebruik zijnde auto’s die voorzien zijn van een airconditioning die werkt op R-134a geldt dat deze systemen voorlopig gewoon mogen worden blijven gebruikt en bijgevuld met R-134a bij service of onderhoud.