Nach oben

Schone energie & waterstof

Schone energie & waterstof

Waterstof is het meest overvloedige element in het heelal

Hoewel licht en klein, is waterstof een krachtige energiedrager - een kilo waterstof bevat drie keer zoveel energie als paraffine. Het kan worden gebruikt om een overschot aan hernieuwbare energie op te slaan en vervolgens ondergronds via een uitgebreid netwerk van pijpleidingen of over land per vrachtwagen te worden vervoerd om te worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van mobiliteit tot zware industrie. Door zijn veelzijdigheid blijkt waterstof een belangrijke factor te zijn bij de overgang naar koolstofarme en koolstofvrije energie - schone energie die bijdraagt tot de doelstellingen inzake klimaatverandering.

Op deze pagina vind u informatie over de klimaatveranderingen- en afpraken, wat waterstof hierin kan betekenen en wat Linde voor rol speelt in de productie, transport en het gebruik van waterstof om de energie transitie te ondersteunen.


De dreiging van klimaatverandering

De gevolgen van de klimaatverandering - de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande verschuivingen in de klimaatpatronen - worden steeds zichtbaarder voor het milieu, de samenleving en de wereldeconomie. Klimaatverandering is geen dreiging die ver weg is - het gebeurt nu.1

De wereldwijd gemiddelde temperatuur was in 2021 ongeveer 1.11 (± 0.13) °C hoger dan het pre-industriële niveau (1850-1900). 2021 is het 7e opeenvolgende jaar (2015-2021) waarin de wereldwijde gemiddelde temperatuur minimaal 1°C hoger lag dan pre-industrieel, aldus de verzamelde data van de World Meteorological Organization. 1

In 2020 hebben de broeikasconcentraties een nieuw hoogtepunt bereikt. Het kooldioxideniveau bedroeg 150% van het pre-industriële niveau (Bron: United Nations) 1

Zonder aanpassingsmaatregelen zal het aantal mensen dat gedurende ten minste één maand per jaar van voldoende water verstoken blijft, stijgen van 3,6 miljard nu tot meer dan 5 miljard in 2050. 1

Bij hogere temperaturen valt een daling van de gewasopbrengst te verwachten. Hittestress leidt ook tot kwaliteitsverlies en grotere verspilling. 2

Icon

Uitstoot tussen 2020 en 2030 met 7,6 procent per jaar moet dalen om de temperatuur niet boven de 1,5°C te laten stijgen, en met 2,7 procent per jaar om onder de 2°C te blijven. 1

1 - https://www.un.org/en/climatechange/science/key-findings
2 - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0095069621000450


Bekijk de video om te begrijpen hoe waterstof decarbonisatie in verschillende toepassingsgebieden mogelijk maakt.
Internationale overeenkomst over klimaatverandering

De Overeenkomst van Parijs, een internationale overeenkomst over klimaatverandering, is in 2015 aangenomen. Doel is de temperatuurstijging ten opzichte van het pre-industriële niveau te beperken tot ruim onder de 2 °C, bij voorkeur 1,5 °C, door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, het aandeel van hernieuwbare energie te verhogen en de energie-efficiëntie te verbeteren.

Als gevolg daarvan stellen steeds meer landen, regio's, steden en de bedrijven die hen bevoorraden ambitieuze koolstofneutraliteitsdoelstellingen vast en zoeken zij naar oplossingen die hen in staat stellen die doelstellingen te bereiken - waterstof zal een belangrijke rol spelen in het nieuwe energiesysteem. Waterstof als katalysator voor het koolstofarm maken.


Waterstof als wegbereider voor het koolstofarm maken

Om de klimaatverandering tegen te gaan, werken landen over de hele wereld aan ambitieuze plannen om over te schakelen op koolstofarme energiebronnen, met waterstof als middelpunt. Het is een veelzijdige, schone en veilige energiedrager die kan worden gebruikt als brandstof of als industriële grondstof. Wanneer het in een brandstofcel wordt gebruikt, produceert het geen emissies omdat het alleen waterdamp uitstoot, waardoor het een sterke kanshebber is om het vervoer koolstofvrij te maken. Het kan worden opgeslagen en vervoerd in vloeibare of gasvormige vorm met een hoge energiedichtheid en is beschikbaar voor een breed scala van toepassingen die hun koolstofvoetafdruk tot nul emissies kunnen reduceren.

Met een intensiever gebruik van schone waterstof en de daaropvolgende verbetering van de bijbehorende technologieën zou waterstof tegen 2030 voor meer dan 20 toepassingen, waaronder vrachtwagens over lange afstand, scheepvaart en staal, de meest concurrerende koolstofarme oplossing kunnen zijn in termen van totale eigendomskosten (TCO).


Op weg naar groene waterstof

Waterstof is kleurrijk - het krijgt een verschillende kleur, afhankelijk van de intensiteit van de netto koolstofdioxide-emissies, de productiemethode en het gehalte aan grondstoffen, waarbij groene waterstof met nul of negatieve netto CO2-emissies het uiteindelijke doel is.

Linde benut de kracht van waterstof al meer dan 100 jaar en investeert voortdurend in effectieve en zuinige processen om grijze, blauwe en uiteindelijk groene waterstof te leveren.


Wij kunnen waterstof produceren uit een hele reeks grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen. Wij maken gebruik van stoom methaan reforming (SMR) om grijze waterstof te produceren uit aardgas, vloeibaar petroleum gas (LPG) of nafta. SMR is momenteel het meest gebruikte proces voor de productie van waterstof. Grijze waterstof kan worden omgezet in blauwe waterstof door gebruik te maken van technologieën voor koolstofafvang en -opslag. Groene waterstof kan worden geproduceerd door elektrolyse met behulp van hernieuwbare energie. Een alternatieve methode voor de productie van groene waterstof is methaan-stoomreforming met biomassa als grondstof. Grijze en blauwe waterstof zijn belangrijke etappes op de weg naar groene waterstof, omdat zij de ontwikkeling van het nodige kader en de nodige infrastructuur mogelijk maken terwijl de productie van groene waterstof de vereiste schaal bereikt.


Waterstof in de praktijk

  • Groene staal productie: Met behulp van waterstof in combinatie met zuurstof van Linde werken we samen met klanten om staalproducties processen te verduurzamen. Door minder aardgas te gebruiken en dit te vervangen door H2 en O2 voorkomen we de uitstoot van CO2 en andere emissies. Een goed voorbeeld van de toepassing van waterstof in de praktijk.
  • Openbaar vervoer op waterstof: De waterstof van Linde wordt gebruikt voor het laten rijden van een vloot bussen in het openbaar vervoer in de regio Emmen. De bussen stoten hierdoor geen uitlaatgassen meer uit maar puur water.
  • Forze racewagen van de TU Delft: Een racewagen op waterstof, met sponsoring van Linde. Het Forze-team van de TU Delft werkt voortdurend aan de ontwikkeling van een nieuw ‘Forze’ model. Samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren.
  • De Shell Eco-marathon: Dit evenement is een van de meest uitdagende innovatiewedstrijden ter wereld voor studenten, en vindt jaarlijks plaats in Europa, Amerika en Azië. Al jarenlang is Linde wereldwijd partner van de Shell Eco-marathon, als exclusief waterstofleverancier.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Neem contact met ons op voor advies over toepassingen, producten en/of services van Linde Gas Benelux.


Kontakt